Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 14:28 - Злоупотреба с процедурите по Закона за обществените поръчки ощетиха община Ямбол и европейските данъкоплатци с над 1 млн. лева.
Автор: aatanasov Категория: Политика   
Прочетен: 1569 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2010 08:59


Търгът е за преустройството на бившето училище „Страшимир Кринчев”Ямбол  в комплекс за социални услуги за деца и възрастни. Парите идват от Оперативна програма „Регионално развитие” по проект на общината за 5,53 млн. лв., които кметът на Ямбол Георги Славов предварително е разпределил, за да няма сърдити в приятелския кръг. Изпълнението на  строителната поръчка е възложено на зам.-кмета Иван Кърцъков.
Внимателно подбран е и съставът на комисията. В нея, освен Николай Милев от МРРБ, влизат послушните общински съветници - земеделецът Иван Мандаджиев и Илия Иванов от ромска партия, експертката по ВиК в община Ямбол Виолета Матеева, новоназначеният в общината юрист Калоян Христакиев и собственичката на фирма „Хидросвят” Наталия Драганова.

От Ямболската строителна камара са излъчени шестима представители, които могат да участват в подобни комисии, но сред тях няма име Наталия.
Драганова е свързана с единия от участниците в търга. Нейната фирма е осъществявала строителния надзор на всички обекти, възложени от общината на „Диана-комерс”, в това число и на водопровода, заради който срещу ямболския кмет има повдигнато обвинение за злоупотреби в особено големи размери.
„Диана-комерс“ участва в този търг в обединение „ДБП” със скандално известното сливенско дружество „Булгейт”. Нов участник в ямболските общински далавери е третото дружество в обединението – „Полисстрой” – Ямбол.

По счетоводна документация, в момента „Диана-комерс” е кредитор на общината с 4,3 млн.лв.
„Булгейт” пък стои зад гражданското дружество “Еко EU Технолоджи”, което държи поръчката за поддръжка на ямболското сметище на стойност 6 664 704 лв. Фирмата е на сливенския общински съветник Радостин Русев – Радото, но се води на племенника му Мартин Стефанов. Интересна подробност е, че преди да стане кмет  Георги Славов е бил съдружник с Радото в гражданското дружество "Стройинвест-Сливен".
 От другия участник в търга Трейс-инвест” и обединение „АВС-ГБС”, зад което пък стоят „АВС-Инженеринг” и „Главбулгарстрой алармират председателя на комисията зам.кмета Карцъков , че кашона с офертата на „ДБП”  която в момента отваря, е бил поставен до служебния вход още на 8 януари, когато е изтичал срокът за закупуване на тръжната документация. До него е стоял служител на общината и са го заснели.  „Трейс-инвест” и обединение „АВС-ГБС”, зад което пък стоят „АВС-Инженеринг” и „Главбулгарстрой”, настояват да се отворят офертите им. Поводът е елементарното обяснение на зам.-кмета Кърцъков, че са декласирани, тъй като пропуснали да приложат всички нужни документи.
Карцъков няма никаква готовност документално да докаже вината на елиминираните участници. „Говоря по памет - един от участниците не е подписал и подпечатал проектодоговора, друг – не е приложил достатъчен брой договори за изпълнение на подобни поръчки”, заявява впоследствие  Кърцъков.
Цената, която „ДБП” дава е 4 836 056 лв. с ДДС. Предложената гаранция за обекта е 60 години, което предизвика бурен смях сред строителите в залата.
Предложенията на другите два участника са с по 1 млн.лв. по-ниски. „Направете си сметката колко ще загуби  Ямбол”, коментират от „Трейс-инвест”.

Парите може и да са осигурени от външна финансираща организация, но защо трябва да се харчат безогледно, възмущават се и общински съветници. Самият представител на финансиращия орган Николай Милев се е държал за главата, докато зам.-кметът Кърцъков се опитвал да изгони протестиращите от залата. Милев обаче не обелва и дума.
Всичко плаче за намесата на прокурор и незабавни арести, но явно в Ямбол няма правоохранителна система –  тя е вмирисана и силно зависима от ямболските депутати на управляващата партия ГЕРБ.

„Трейс инвест” обжалва проведения търг. До момента съдът все още не се е произнесъл.
За Ямбол това е първият и единствен проект по оперативна програма „Регионално развитие”. Но не единственият опорочен.  Другият скандален проект, финансиран от програма ФАР е за ремонт на 8 улици в ямболското гето. Източници от общината съобщават , че  по случая е влязла за проверка Агенцията за държавен вътрешно-финансов контрол. Стойността на проекта по ФАР е 1,1 млн.лв., от които общината е  трябвало  да плати само 350 хил.лв. До момента е платила над 800 хил.лв., от които 2/3 са като вътрешни безлихвени заеми от общинския бюджет. По всяка вероятност ще трябва да върне и приведените от Министерството на финансите 400 хил.лв. по проекта.
Същевременно на 22 декември
2009 г. Община Ямбол подава искане за кредит в размер на 1 800 000 лева от фонд ФЛАГ във връзка с проекта за комплексния център за социални услуги.

*Част от информацията е използвана от в-к "Десант"





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aatanasov
Категория: Политика
Прочетен: 89717
Постинги: 26
Коментари: 34
Гласове: 212
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031